Doulayrket
- mer än att stötta födande
De flesta doulor bedriver sin verksamhet som företag, därför behöver en doula även ha kunskap om företagande, försäkringar, redovisning och annat som hör till. Hur doulandet ska bedrivas på ett korrekt sätt och hur doulandet kan kombineras med andra yrken är ofta återkommande frågor. Nedan har vi samlat en del grundläggande information.
Kontrakt
När du som doula blir bokad för ett uppdrag är det att rekommendera att du skriver ett kontrakt med kunden. Vad som står i ett sådant avtal kan variera, men här av vi samtal några olika exempel. Du är välkommen att inspireras av dessa avtal och använda hela eller delar av dem.
Exempel 1 Exempel 2 Exempel 3 Exempel 4 (barnmorskedoula)
Företagande
Doulatjänster som utförs mot arvode måste redovisas. Doulor kan därför antingen välja att starta ett eget företag eller mot avgift använda sig av så kallade egenanställningsföretag för att fakturera klienter eller andra doulor. Alla doulor ska arbeta vitt, alla inkomster som doulan genererar ska redovisas och beskattas. Doulatjänster är momspliktiga med en momsats på 25%.
På www.verksamt.se finns information om det mesta som rör företagande.
Försäkring
En doula som arbetar i eget företag bör teckna en ansvarsförsäkring. En vanlig hemförsäkring täcker inte doulan under dennes arbetstid. De flesta försäkringsbolag erbjuder den här typen av försäkringar och kan skräddarsy en försäkring som täcker den enskilda doulans behov. För mer information om vad som gäller för egenanställningsföretag måste respektive egenanställningsföretag kontaktas.
Regler kring friskvårdsbidrag
Doulastöd under och efter födsel är i dagsläget inte berättigat för friskvårdsbidrag. Men de flesta doulor erbjuder också stöd innan födsel, i form av förlossningsförberedelse/profylax, vilket är friskvårdsberättigat. Ibland erbjuder doulan även andra friskvårdsberättigade tjänster inom ramen för doulatjänsterna (exempelvis yoga, massage, akupressur). På Skatteverkets hemsida finns en lista med alla aktiviteter berättigade för friskvård.
Summan för varje enskild aktivitet får inte överstiga 1000 SEK per tillfälle. Är aktiviteten dyrare än så kan friskvård utnyttjas med upp till 1000 kronor. Tänk på att för profylax kan flera föräldrar använda sin friskvård vid ett och samma tillfälle.
För att klienten ska kunna använda sig av friskvård måste det tydligt framgå på fakturan och/eller kvittot att det handlar om profylax (eller annan friskvårdsberättigad aktivitet). Det går alltså inte att endast skriva “doulatjänster” på fakturan.
Mer information finns hos Skatteverket.
Utökad verksamhet
Det kan vara svårt att få ihop en hållbar livsstil baserat på endast doulauppdrag. Därför behöver de flesta någon form av annan verksamhet vid sidan av doulandet. De flesta doulor kombinerar doulaskapet med sina vanliga jobb, andra väljer att ha flera ben i sitt företag. Många doulor erbjuder fristående samtal eller profylaxkurser utanför doulauppdragen. Andra är vidareutbildade inom exempelvis gravidyoga, mammabebis-yoga, babymassage, gravidmassage eller liknande. Att vara doula innebär därför i princip alltid att man måste kunna kombinera olika uppgifter och yrken.
Andra organisationer för doulor
Det finns ett par föreningar i Sverige som på på olika sätt arbetar med frågor som rör doulande. Kolla gärna in deras hemsidor.